Supa de Oase - Cum?

Am ramas datoare cu reteta, asa ca fara alte ocolisuri, iat-o:


Oasele si carnea se spala bine cu apa rece, apoi se pun impreuna cu restul ingredientelor intr-o oala incapatoare si se acopera cu apa plata. Se lasa 30 de minute sa se odihneasca si apoi se pun pe aragaz, la foc uite.

Dupa 30-40 de minute supa va clocoti si deasupra se ridica spuma, pe care trebuie s-o indepartezi temeinic. Apoi da focul la minim, ca sa fiarba incet de tot toata povestea. Nu acoperi oala cu capac pentru ca asta favorizeaza o fierbere mai apriga, care risca sa denatureze gelatina si restul proteinelor.

Supa de miel si vita are nevoie de ceva mai mult timp - cam 4 ore. Pentru pui si curcan 3 ore sunt suficiente iar supa de peste e gata in vreo 2 ore.

Las-o la racit si scoate oasele, carnea si legumele pe o farfurie si apoi strecoar-o prin sita acoperita cu tifon

Rezista 5-6 zile la frigider fara probleme (cel mai bine in borcane de sticla) si la congelator pana la 1 luna.

O sa stii ca ai facut o extra-mega-supa daca atunci cand s-a racit se incheaga precum piftia - inseamna ca toata gelatina din partile cartilaginoase ale oaselor a supravietuit fiertului (de asta e important ca supa sa fiarba inceeet, pe indelete si neacoperita) si ca e gata sa-si lucreze efectele miraculoase pe tine si ai tai. Da, ciar sunt miraculoase - uite, povestesc aici cum si de ce.

Poti sa folosesti mai departe supa asta ca baza pentru ciorbe, sosuri, mancaruri sau s-o consumi asa - tot ce-ti doreste sufletul. Filip mananca cate 150ml la fiecare masa si cu siguranta ii prieste foarte mult!