Ca tot imi rasuna in minte de la inceputul anului Sorcova...
V-am spus vreodata ca bunicul meu a fost cel mai tare bunic ever? Se juca cu mine table si tabinet fiecare dupa-amiaza... si suspectez acum ca ma lasa sa castig ca sa am motive sa chiui de bucurie. Ma lasa sa-i ciufulesc suvita asezata artistic peste chelie... si sa chiui din nou de bucurie. Si ma lasa pe 1 ianuarie sa-l bat strasnic cu sorcova peste umar cantand "Sorcova, vesela, tare ca piatra, iute ca sageata". Aici chiotele erau cele mai puternice :D
Anyway, revenind la subiect - tocana asta de peste chiar e "iute ca sageata". E din cartea noua a lui Jamie Oliver - 15 Minutes Meals, si daca lui i-a luat 15 minute sa o faca, mie mi-a luat 20. Afacere buna zic eu, nu?
Decurge asa treaba:
Se pun la calit intr-o lingura de ulei de masline o ceapa alba, un fenicul si 3 catei de usturoi, jumatate de ardei iute, toate feliate subtirel, + sare si piper
Se lasa sa se inmoaie la foc mediu 5-6 minute. Apoi se adauga o conserva de rosii + jumatate de pahar de vin alb. In timp ce sosul bolboroseste, se pregatesc creaturile marine care urmeaza sa se inece in tocana. In cazul meu
- 2 fileuri de pastrav & 4 fieluri de pollock, taiate in bucati de ~ 3 cm - ambii congelati de la Edenia (gasiti la Mega Image si sunt tare, tare buni!)
- 10 creveti (marca 365, tot de la Mega)
- niste langustine pe care le-am gasit pe fundul congelatorului
(adaptati in functie de ce aveti prin casa/ce va face cu ochiul la raionul de peste)
Dupa ce sosul a bolborosit vreo 10 minute, se adauga pestele si fructele de mare, se acopera tigaia cu un capac si se mai lasa pe foc inca 3-4 minute, nu mai mult ca pestele se face ultra-rapid si e pacat sa over-cook it si sa-l transformam in talpa de pantof.
Am servit bunaciunea cu un aioli facut dintr-un catel de usturoi frecat cu cateva firicele de sofran si cu un praf de sare in mojar si apoi amestecat cu 100ml de iaurt 0%.
Si cu felii de paine prajite, frecate cu - cu ce altceva? - tot cu usturoi, desigur!
Iaca cum sa mananci sanatos si repede si bun! Pam-pam!
Btw - cartea lui Jamie e redusa acum pe amazon.uk de la 26 lire la 12 lire, deci e afacere buna, zic eu. Aviz amatorilor :)Etichete: creveti, italian, Jamie Oliver, peste, sanatos, seafood