Pui Copt Perfect - Varianta II: cu Slaninuta Afumata

Va mai amintiti puiul asta? Mozolit pe toate partile cu unt frecat cu ierburi si usturoi, crocant si atat de suculent... OMG! Evident ca, dupa ce am incercat prima data reteta asta, am crezut ca am atins perfectiunea in materie de pui si ca nimic n-o sa ma mai dea pe spate in domeniul orataniilor perpelite la cuptor...

Dar asta s-a schimbat saptamana trecuta cand am facut o descoperire fascinanta: daca inlocuiesti untul cu slaninuta afumata, taiata in felii subtiiiiri de tot si infipta pe sub pielea puiului din belsug, o sa rezulte o minunatie super-suculenta, cu putin gust afumat si oh-atat-de-delicioasa!



Ca sa scurtez povestea, uite care e drumul catre perfectiune: alegi un pui grasan (al meu avea 1,5kg), il speli si il stergi bine. Ii desprinzi usurel pielea si infigi cu mare delicatete felii de slaninuta afumata, prin toate partile accesibile. Don't be shy - cu cat e mai uniform distribuita slaninuta, cu atat o sa fie mai bun!

Pe deasupra il mozolesti cu putin ulei si il sarezi & piperezi din belsug. Inauntru poti sa-i infigi o lamaie intepata de cateva ori cu un cutit (cat sa aiba pe unde sa iasa bunatatea din ea), cativa catei de usturoi si niste crengute de cimbru/rozmarin.

Am culcat acest pui peste masura de slaninos (mmmmm) pe un pat de legume de toate felurile - (cam tot ce aveam la indemana): 2 cartofi, 1 pastarnac, 2 sfecle, 2 cepe rosii si o mica haita de catei de usturoi, cu tot cu coaja, toate stropite cu 2 linguri de ulei de masline si cu sare & piper proaspat macinat.


Puiul meu s-a bronzat la cuptor, la 180grade timp de vreo ora, pana s-a facut auriu si perfect. Din sfert in sfert de ora l-am scos si l-am mai mozolit cu sosurile delicioase scurse in tava, ca sa nu se usuce cumva mititelul si la o jumatate de ora am intors si legumele, ca sa fie bine perpelite pe toate partile.


A fost ceva de vis - cred ca am auzit si un cor de ingeri pe fundal in timp ce-l mancam... divin!

Etichete: ,