Mancare de Gutui cu Pui

Tot din ciclul "Amintiri din Copilarie... din Bucatarie" e si mancarea de gutui cu pui:


Probabil una din cele mai delicioase chestii din bucataria traditionala neaosa, pe care bunica mea mi-o facea negresit in fecare toamna, asa cum fac si eu acum!
Si e asa o combinatie inspirata mancarea asta - gutuile acrisoare, sosul dulce si puiul crocant - geniu curat!

De facut, nu-i mare scofala - tot ce trebui e sa gasesti 4 gutui frumoase si bine coapte, sa le speli bine, sa le scoti miezul tare si sa le tai in felii de 1 cm. Le puui frumusel apoi la inabusit, in compania unei linguri de unt, acoperite si la foc molcom, pana se inmoaie nitel (vreo 15 minute adicatelea)

Pe pui (4 ciocanele si 4 pulpe superioare in cazul meu) il rezolvi usor: il saresi, il piperezi, si il perpelesti frumos intr-o tigaie pe toate partile pana e crocant si auriu.

In timpul asta ii tragi un sos caramel, adica topesti intr-o tigaie 6 linguri de zahar si cand se face caremelul auriu si frumos, in stingi cu 3 linguri de unt topit si 200ml de apa (sau, si mai bine, supa de pui). Daca vrei, poti sa il dregi si cu cateva linguri de smantana lichida - e oricum bun! Lasi sosul asta sa fiarba vreo 5 minute, pana se desfac toti grunjii de zahar si apoi il ingrosi cu 3 linguri de faina, frecate cu putina apa. Dupa inca 5 minute de bolboroseala, e gata sosul! Tot ce mai ramane, e sa il torni peste gutui, sa amesteci usor ca sa nu faci ferfenita frumusete de gutui si sa servesti minunatia langa puiul crocant.


In concluzie, sa ne traiasca la toti bunicii, zic eu - ca tare frumos ne mai alintau cand era mici!

Etichete: , , , ,