Maroc Ep. 2 - Despre Mancare

Pe scurt, pot sa va spun ca in Maroc se mananca bine! Bine de tot!


Mai pe lung, sunt multe de spus :) Asezati-va mai bine pe scaun - it's a looong post ahead!

Ziua incepea cu micul dejun servit pe terasa riadului. Avand in vedere ce haos e pe strazi dupa amiaza/seara, dimineata linistea e paradoxala. Se aude doar chemarea la rugaciune de la moscheea vecina. Clatite traditionale, care cumva se desfac intr-o multime de foi crocante, cu miere picurata deasupra, croissant cald, cafea tare si suc de portocale stors-proaspat - ce poate fi mai bun?


Speaking of, sucul de portocale proaspat stors e at its best in Maroc! Il gasesti peste tot, la tarabe vopsite vesel in (ce altceva?) portocaliu, e concentrat si rece si delicios! Si costa echivalentul a 1,5 ron/paharul!


Nu, nu ne-a fost frica sa-l bem - am bagat minunatie din asta la greu, pahar dupa pahar - face minuni la hidratare pe caldura aia! Daca ajungeti pe acolo, nu faceti, va rog, ca americanii/englezii pe care ii vedeam peste tot band doar cola cu paiul (probabil de frica holerei potentiale care ii astepta in paharul de suc)!

Noi am mancat de toate, de la tarabe, de la restaurante, din piata - it was all good si n-am avut nici o problema! De fapt, am suferit de un severe case of "happy belly" tot timpul cat am fost acolo :D


Noi am fost in Maroc in timpul Ramadanului - asta inseamna ca localnicii nu aveau voie sa manance/bea nimic (inclusiv apa!)  de la 3 dimineata pana la 7 30 seara! Cum or fi reusit saracii sa nu bea nimic la 40 de grade si totusi sa isi vada de treaba lor, nu-mi pot imagina! Cert e ca ziua nu prea gaseai de-ale gurii decat in restaurante mai turistice.

Seara insa, era cu totul alta poveste! Odata cu apusul soarelui, toata suflarea de marocani/turisti se indreapta spre piata centrala a Marrakechului, numita Jemaa el Fnaa. Pustie ziua, spre inserat piata prinde viata si se transforma intr-un furnicar in care se amesteca imblanzitori de serpi, dansatori, magicieni, turisti cu gura cascata, doamne marocane care te pandesc si sar pe tine sa-ti traga o henna frumoasa pe mana (true story - it happened to me :p), dentisti gata sa-ti scoata vreo masea buclucasa pe loc, si, mai ales,  muuuuuulte tarabe care vand toate minunatiile culinare ale Marocului!






Needless to say - aici ne-a petrecut 3 din cele 5 seri in Marrakech si tot n-am incercat tot ce era de incercat!

Cap de oaie fiert ore in sir in niste cazane imense, dezosat si servit cu un sos delicios - fraged si buuuun! (4 euro juma' de cap ;)

 
Ceaiul de menta - din partea casei, la fel si recuzita :p


Creveti inabusiti cu nitel usturoi si calamari crocanti, serviti cu sos iute si paine proaspata (3 euro fiecare)


Melci fierti cu chimion, cimbru si zeama de lamaie - lui Alex i-au placut mai mult, mie - mai putin! But they're fun to eat, asta cu siguranta! (1 euro/bolul mare ;)


O tocanita mi-nu-nata de ficat si alte treburi (nu stiu ce) - cert e ca era tare, tare buna, chiar daca arata cam dubios (tot 3 euro/portie)


Pastilla - un fel de placinta de pui/porumbel cu ceapa si condimente marocane, si, wait for it, servita cu zahar pudra si scortisoara deasupra! I didn't really get it - ar trebui sa fie aperitiv sau dersert? Again, lui Alex i-a placut

Carnati Merguez picanti, sardine perpelite pe gratar, pui intregi pudrati cu turmeric, taginuri, cuscusuri, atotprezenta supa harira, sandviciuri cu oua, creier prajit de miel, frigarui de toate felurile, ce sa mai - piata asta este un paradis unde ai cu ce sa-ti distrezi papilele gustative mult, mult timp!


Care-i papa traditionala in Maroc?
Pai, de neratat sunt tagine-urile, adica un fel de tocanite slow-cooked in vase de lut numite tot "tagine". Gasesti o multime de feluri - preferatele noastre au fost poulet aux citron (adica cu pui cu masline verzi si lamai murate)


Tagine de miel cu migadale si fructe uscate - un deliciu!


Tagine cu chiftele si ou


De incercat mai e si supa harira - supa traditionala, mancata pe post de mic dejun de seara, dupa inchierea zilei de post in timpul Ramadanului - cu naut, linte, orez, oua, miel si condimente:


Si, desigur, cous-cous-ul :D


Daca va simtiti aventurosi, puteti sa incercati khleah - un fel de  confit de carne de camila. Cu niste oua deasupra, e micul dejun perfect, parol!













Daca ajungeti in Maroc, neaparat, dar NEAPARAT, trebuie sa faceti o excursie pana la Essaouira - un orasel pe malul oceanului, la 200km de Marrakech, frumos din cale-afara, unde toate cele (de cumparat, I mean) sunt mai ieftine, si unde o sa mancati peste si fructe de mare proaspat scoase din balta, bune de nu-ti vine sa crezi!



It was my favourite day din toata excursia! Daca te-nvarti pe stradutele inguste, pline de comori colorate (si destul de ieftine) numai bune de indesat in bagaj si adus acasa si ai grija sa ajungi in port pe la 3, te-ai aranjat! La ora asta se intorc pescarii din larg, cu barcile pline de toate lighionele marine posibile.


N-ai de facut decat sa-ti alegi pestele/crevetii/calamarii/homarii care-ti fac cu ochiul si sa te duci la taraba vecina, unde oameni priceputi o sa ti le prepare pe gratar, stropite cu sare grunjoasa si zeama de lamaie! O sa fie cea mai buna masa ever - va promit!

Nici la restaurantele de langa port nu mananci mai rau, doar ca poate putin mai scump.

Noi ne-am porcit in toata regula (sau "pestit", mai bine zis) cu o portie de calamari, una de creveti, sardine la gratar si un lup de mare urias, copt in sare.


Toata distractia + sucuri si ceaiul de rigoare + bacsis = 40 de euro! Da' bun a mai fost, dom'ne!

Si, ca sa nu uit -  in Maroc am mancat cele mai bune masline ever - din alea negre si stafidite, din cele verzi, marinate cu ardei iute, rozalii si grasane - toate excelente (1 euro/kg)


Cam asta e cu mancarea din Maroc - e buna si multa si ieftina si plina de savoare si de culoare, exact ca si tara in sine -  un spectacol de cate nu te mai saturi!

Of, tare dor mi s-a facut!

Etichete: , , ,