Sau, daca e sa fiu foarte sincera: "Quiche cu gorgonzola, fara gorgonzola". Asta pentru ca, dupa ce o zi intreaga am cautat reteta perfecta in care sa folosesc bucata de gorgonzola proaspat achizitionata, si dupa ce am executat acest quiche delicios, mi-am dat seama (dupa vreo 4 ore, asa) ca am uitat sa pun gorgonzola :(
Dar voi sa nu tineti cont de asta - a fost minunat si fara gorgonzola, asa ca aveti 2 optiuni - sa sariti peste gorgonzola (asa, ca mine) sau va prefaceti ca eu nu sunt o mare, mare uituca si sa faceti reteta ca la carte (adica cum va povestesc eu in continuare):
Ingrediente:
pentru aluat: 250g faina, 120g unt rece, 1 ou, 1-2 linguri lapte (daca e nevoie)
pentru umplutura:
-o ceapa rosie
-100g bacon
-20g unt
-1 lingura de zahar brun
-2 pere feliate
-cimbru verde
-4 oua
-200ml smantana lichida
-200g gorgonzola
Intai si-ntai, am facut un aluat de tarta ca aici, pe care l-am lasat sa se racoreasca in congelator 20 de minute. Apoi l-am intins (repede de tot pentru ca altfel untul se topeste de la caldura mainilor), l-am asezat in tava unsa cu unt si l-am copt 15 minute, in cuptorul incins, la 170grade.
Apoi am calit in putin ulei de masline ceapa rosie tocata marunt si baconul taiat in bucatele mici.
Dupa 5 minute, am adaugat o bucatica de unt, zaharul brun si perele si am mai lasat 5 minute sa se caramelizeze putin situatia.
Am batut ouale cu smantana + sare, piper si cateva fire de cimbru verde. Am pus pe blat amestecul de pere & bacon, apoi am turnat ouale + smantana, si ...in acest moment ar fi trebuit sa presar bucatele de gorgonzola pe deasupra (of).
Am copt quiche-ul la 180grade timp de 20 de minute, pana a devenit auriu si perfect.
Aroma usor dulceaga a perelor e perfect echilibrata de baconul sarat si putin afumat. Chiar si fara infama gorgonzola, tot ne-a placut la nebunie!
Etichete: french, fructe, Julia Child, lunch, porc