Tarta cu Lamaie si Bezea

(Lemon Meringue Tart)


Pentru ca azi e ziua lui Alex (>:D<), aseara i-am pregatit o cantitate - indecenta, as zice eu - de prajituri... desi el a parut multumit :D
Cupcakes cu morcov si nuci, negresa marmorata cu branza David Lebovitz style (recipe coming up), si, piesa de rezistenta - tarta de lamaie si bezea (reteta e dupa Ottolenghi, dar pentru inspiratie trebuie sa ii multumesc prietenei mele, Lexxu - care e waaay ahead of me when it comes to baking, si care e experta in lemon meringue tarts :D) si Alexandrei care mi-a luat-o inainte si a facut inca de alataieri Lemon Meringue Tartlets (aceiasi chestie, dar sub forma de tarte individuale ;) )

Ingrediente:
* pentru blat:330g faina
                     100g zahar pudra
                     coaja de la 1/2 lamaie
                     170g unt rece, taiat in cubulete mici
                     1 galbenus
                     2 linguri lapte
                     un praf de sare

Puneti intr-un bol faina, zaharul pudra, coaja de lamaie si sarea, apoi adaugati untul. Amestecati pana obtineti un amestec asemanator firimiturilor de paine. (aveti grija sa nu ramana cocoloase mari de unt) Adaugati si galbenusul si laptele, si amestecati inca putin. Framantati-l doar cateva secunde, cat sa ii dati o forma sferica, apoi inveliti-l in folie alimentara, si bagati-l la frigider pentru 30 minute.


*pentru crema de lamaie (zisa si "lemon curd"):
                     100ml zeama de lamaie (zeama de la 2 lamai mai mari)
                     coaja rasa de la 2 lamai
                     100g zahar tos
                     2 oua + 2 galbenusuri
                     80g unt, taiat in cuburi

Puneti toate ingredientele intr-o craticioara cu fundul gros, la foc mic, pastrand deoparte jumatate din unt. Amestecati in continuu cu un tel - daca incepe sa se lipeasca de fund, dati deoparte cratita pentru cateva secunde.

Ideea e sa obtineti un amestec de consistenta unei creme mai subtiri, si SA NU LASATI OUALE SA FIARBA (pentru ca atunci nu mai facem lemon curd, ci omleta). Atunci cand amestecul atinge punctul de fierbere - incepe sa faca bulbuci pe marigne - stingeti focul, si adaugati restul de unt. Mai amestecati cateva secunde si dati deoparte.

In punctul asta suntem aproape gata, asa ca intindeti aluatul si puneti-l in tava unsa cu unt. Intepati-l cu o furculita, (si, daca vreti sa faceti treaba ca la carte, acoperiti-l cu hartie de copt si turnati peste boabe de fasole - eu n-am mai facut asta). Bagati-l la cuptor vreo 10 minute, la foc mic (180 grade).


Dupa 10 minute, turnati crema de lamaie peste blat si mai lasati la cuptor inca 10 minute, tot la foc mic.

* pentru bezea
                    3 albusuri (la fix pt ca v-a ramas un albus de la aluat si 2 de la crema de lamaie ;) )
                    150g zahar tos

Acoperiti o tava cu hartie de copt, si turnati zaharul peste, intr-un strat subtire. Bagati in cuptorul incins timp de 5-6 minute, la foc mic. Zaharul trebuie sa fie fierbinte, dar sa nu inceapa sa se topeasca.
Cu un minut inainte sa fie gata zaharul, incepeti sa bateti albusurile spuma. Scoateti zaharul din cuptor si turnati putin cate putin peste albusuri. Dupa ce terminati de incorporat zaharul mai bateti albusurile cateva minute, pana sunt reci. (poate suna complicat, dar zau ca nu e!)


The final step: peste tarta noastra turnati bezeaua - eu nu am asezat-o uniform ci am incercat sa-i fac niste moatze cu lama cutitului, ca sa arate mai funky (it's a boy tart remember? :p), si am mai bagat-o inca putin la cuptor, pana incepe sa se rumeneasca bezeaua (3-4 minute).


Asta a fost! Look how pretty! (nu stiu sa va spun cat de buna a fost - the tart left home to make his friends at work happy - asa ca asteptam impresii)


*Happy B-Day sweetie! TI NDM*

Etichete: , , ,