Porc ca in Bali (Babi Guling)

E aventura lunga cu porcul asta - 2 zile de asteptat si salivat... dar si la sfarsit... My-oh-My - ce bunatate!


N-am ajuns pana acum in Bali, si unul din motivele principale pentru care vreau acolo e Babi Guling mancat la Ibu Oka, ca Anthony Bourdain in No Reservations. Dar, pana atunci, am gasit reteta asta aici si am zis sa fac o incercare. Si indraznesc sa spun ca a fost o incercare incununata de succes - desi sigur, sigur n-o sa stiu decat dupa ce mananc la Ibu Oka - will keep you posted!


Well, sa va povestesc cum facui :D

Ce va trebuie:
- una bucata ciolan porc - cadrilati-i pielea cu varful cutitului (fara sa ajungeti la carne)
- pentru marinata

Puneti toate ingredientele pentru marinata in robot si mixati-le pana obtineti o pasta. Incalziti uleiul de cocos intr-o tigaie si prajiti pasta 2-3 minute. Puneti deoparte 2 linguri din maclavaisul asta si cu restul ungeti animalul pe toate partile. Apoi bagati-l intr-o punga de plastic si lasati-l la rece cateva ore (eu l-am lasat o zi intreaga).

Cand vine fericitul moment cand sunteti gata sa bagati bestia in cuptor, incalziti 1 cutie de lapte de cocos intr-o tigaie (1-2 minute) si adaugati si ce v-a mai ramas din pasta-marinata.

Puneti porcul in tava, ungeti-l cu amestecul de lapte de cocos....


...acoperiti-l lejer cu folie de aluminiu si bagati-l in cuptorul incins - 30 de minute la foc mai mare, apoi inca vreo 3 ore la foc mic, mic. Ungeti-l cu lapte de cocos pe toate partile din jumatate in jumatate de ora - la sfarsit you will have heaven o a plate, I promise.

Cand e gata, lasati-l 30 de minute sa-si traga sufletul, si pregatiti orezul (1 masura orez basmati + 2 masuri apa + 2 linguri lapte de cocos + 1/2 lingurita sare) si Sambal Matah (reteta aici - e un fel de salata de ceapa rosie, care merge tare bine langa porcoshenie. Eu nu am avut lemongrass si am pus 1 lingura de red curry paste instead... dar a fost delicios si asa).

Desfaceti carnea de pe os si serviti-o cu orez si cateva linguri de Sambal Matah. Lingeti-va pe degete. Duceti-va si mai puneti-va o portie. Sa va fie de bine!


Etichete: ,