Chiar a fost EXTRAORDINARA! Am fost foarte mandra de mine si de creatia mea ieri - azi sunt doar nostalgica pt ca am mancat-o pe toata de ieri si tare as mai vrea o portie... Dar n-are nimic - fac din nou in weekend ;)
E un pic mai migaloasa decat o placinta obisnuita, dar credeti-ma -merita!
Primul pas - coptul dovleacului.
Eu aveam un dovleac mititel si lunguiet (de vreo 500g), pe care l-am taiat pe jumatate pe lung si i-am scos semintele. Am pus in mojar 1 lingura seminte de
fenicul si 1 lingura boabe de
coriandru, impreuna cu 2
ardei iuti uscati,
sare si
piper si le-am zdrobit bine. Am uns jumatatile de dovleac cu
ulei de masline, le-am presarat cu condimente si le-am bagat in cuptorul incins, la foc mic, sa se coaca - cam 40 de minute.
Separat am calit
2 catei de usturoi taiati felii + cateva frunzulite de
oregano intr-o lingura de
ulei de masline. Dupa 2-3 minute am adaugat
spanacul - congelat (vreo 200g) + un praf de
nucsoara,
sare si
piper. Am lasat pe foc pana s-a decongelat + inca 3-4 minute :p
Va mai trebuie
ricotta/branza de vaci (vreo 400g) +/- telemea sfaramata , un pachet de
foi de placinta si cam 50g
unt topit.
Acum - asamblarea: am uns forma de tarta cu unt, si am acoperit-o cu vreo
4 foi de placinta (ungand fiecare foaie cu unt topit). Peste am presarat jumate din dovleac, jumate din spanac si jumate din branza. Am acoperit cu inca 4 foi de placinta (again, am uns-o pe fiecare in parte cu unt), si deasupra celelate jumatati de dovleac/spanac/branza + inca 4 foi de placinta.
Am taiat placinta in felii, si am tunat peste
1 ou batut cu
100ml smantana lichida si ceva
parmezan ras.
Se coace frumusel la cuptor (180grade) pana devine aurie si crocanta si se devoreaza cu multa, multa pofta :D