Caponata Siciliana

Ia-uite, lume, ce facui eu ieri:

(pana la 10 ani nu vorbeam decat cu perfectul simplu - nu vi se pare ca totul e mai colorat si mai simpatic cand viata se intampla la perfectul simplu?)

Revenind, facui Caponata! In sfarsit, dupa (doar) 6 luni de cand ne-am intors din Sicilia!

Caponata asta nu-i altceva decat un fel de tocanita vegetariana de vinete, rosii, masline si alte bunatati, si secretul minunatiei ei sta in imbinarea perfecta dintre dulceata rosiilor si a stafidelor cu gustul sarat al maslinelor si caperelor si cel acru al otetului. Nu-i asa ca suna bine?

Ce-ti trebuie: 
2 vinete nu prea mari, oregano uscat, 3 catei de usturoi maruntiti, 2 cepe rosii,3 tulpini de telina, 4 rosii (scurse de zeama), 1 ardei rosu, o mana de masline verzi si una de stafide, 2 linguri de capere (scurse bine), 1 lingura de zahar, 2-3 linguri de otet de vin, patrunjel tocat marunt, sare + piper proaspat macinat + ulei de masline extravirgin.

Intai rumenesti vinetele (presarate cu oregano, sare si piper) in 2-3 linguri de ulei de masline.

Dupa ce prind culoare (3-4 minute), adaugi ceapa, usturoiul si telina (toate tocate marunt). Lasa sa transpire 5-6 minute la foc mic si apoi adauga si rosiile si ardeiul rosu (taiate cubulete), maslinele feliate, stafidele, zaharul si otetul.

Lasa 10 minute pe foc mic, pana se intrepatrund toate aromele si dai peste perfectiune. Gusta si vezi ce-i lipseste - mai pune sare/piper/otet/un pic de zahar dupa pofta inimii. Presara cu patrunjel tocat marunt si gata!

Serveste-o cu paine prajita...

 
...sau pe post de garnitura langa niste pui la gratar... sau cu lingura, direct din tigaie! It's awesome either way! 

Si e la fel de buna - sau chiar si mai si - rece, perfecta pe post de packed lunch at work , pentru nefericitii dintre noi care nu sunt in concediu (of)

Etichete: , , , , , , , ,